Syysvaellus
SOOPA järjestää vuosittain syysvaelluksen elokuun lopulla tai syyskuun alussa joko Suomen, Ruotsin tai Norjan tunturialueille. Syysvaellus tarjoaa haastavia maastoja, vaihtelevia säitä ja huikaisevaa väriloistoa. Ruska on usein aluilllaan ja marjat kypsiä poimittaviksi.
Maasto
Sulan maan aikana maastot voivat vaihdella helposta tunturivarvikosta erittäin hankalakulkuiseen rakkakivikkoon tai vetiseen suohon. Myös isot joet ja muut vesistöt voivat aiheuttaa mutkia matkaan.Purot ja pienemmät joet ylitetään kahlaamalla. Erityisesti syysvaelluksella kartalle suunniteltu reitti voi näyttää yksinkertaiselta ja lyhyeltä, mutta muutaman kilometrin taivaltamiseen voi yllättäen kuluakin koko päivä, sillä maasto vaikuttaa etenemisnopeuteen todella merkittävästi. On myös hyvä tietää, että saman karttamerkin merkitys vaihtelee maittain ja alueittain hyvinkin paljon. Esimerkiksi Norjassa kaikkialla avotunturissa voi olettaa olevan rakkaa ainakin jonkin verran, kun taas Suomessa kivikkoinen maasto on yleensä merkitty kartalle erillisellä karttamerkillä.
Sääolosuhteet
Tunturissa syksy alkaa jo elokuussa. Säät voivat vaihdella laidasta laitaan: viikon aikana ehtii hyvin olla tuulta, tyyntä, sadetta ja poutaa ja varsinkin öisin lämpötila voi laskea nollan alapuolelle. Vuoriston vesisadekosteuden ja tuulisuuden takia syysvaellus voi olla tuntumaltaan vuoden kylmin reissu – lämmintä vaatetta ja vedenpitäviä kamppeita siis mukaan! Lumisadekaan ei ole mitenkään poikkeuksellista elokuun lopulla. Syysvaelluksen kohteet on usein valittu niin, että autiotupia ei ole joka yöksi tarjolla ja yöpyminen sujuu siis useimmiten telttaillen. Varsinkin öisin lämpötila voi laskea nollan alapuolelle, joten makuupussin alustoineen tulisi kestää pikkupakkasta. Joskus on toisaalta sattunut muutamia lämpimiä päiviä, jolloin on voinut vaeltaa T-paidalla lähes kesälämpötiloissa.
Liikkuminen
Vaelluksella liikutaan jalan ja ryhmästä riippuen matkaa kertyy 5-20 km päivässä tai viikossa noin 50 kilometristä reiluun sataan kilometriin. Osa vaelluspäivistä voi olla kevyempiä lepopäiviä ja jonakin päivänä voi käydä vaikkapa päiväretkellä, kalastamassa tai huiputtamassa läheisen tunturin. Arkistossa voi tutustua SOOPAn aikaisempien syysvaellusten reissukuvauksiin.
Ruokajärjestelyt
Ruoanlaittoa varten vaellusryhmä sopii keskenään ruokaryhmät. Ne ovat yleensä 2-3 hengen ryhmiä ja yhtä ruokaryhmää kohti on yksi keitin. Vaelluksella tarvitaan joka päivä aamupala, lounas ja päivällinen. Ruokaryhmät sopivat vaellusruoasta itsenäisesti. Katso lisäohjeita vaellusruoasta.
Voinko osallistua SOOPAn syysvaellukselle?
Vaikka sinulla ei olisikaan vielä vaelluskokemusta, niin se ei haittaa. Sillä syysvaellus on aloittelijaystävällinen tapahtuma ja ryhmässä vaeltaminen on turvallinen tapa kartuttaa kokemusta. Moni on aloittanut vaellusharrastuksensa SOOPAn reissuilla. Vaelluksella jakaudutaan kuntotason ja toiveiden mukaan pieniin, noin 2–6 hengen ryhmiin, jotka liikkuvat maastossa itsenäisesti itse suunnittelemiaan ja sopimiaan reittejä. Ryhmät pyritään muodostamaan siten, että jokaisessa ryhmässä on mukana myös kokeneita vaeltajia. Vaelluksella yövytään lähtökohtaisesti teltoissa.
Varsinkin ensimmäistä kertaa vastaavalle vaellukselle tai SOOPAn reissulle mukaan lähtevien kannattaa tutustua yleisiin retkiohjeisiin ennen lähtöä. Ohjeisiin on koottu muun muassa vinkkejä ryhmässä vaeltamisesta, pakkaamisesta ja varusteista sekä tietoa mahdollisista ongelmatilanteista vaelluksella ja niiden ratkaisemisesta. Myös kokeneemmille vaeltajille ohjeistus saattaa antaa uusia ideoita miellyttävämmän vaelluksen toteuttamiseen.
Millainen kuntotaso vaellukselle vaaditaan?
Vaellus vaatii kohtuullista fyysistä kuntoa ja vaeltaminen on sitä mukavampaa, mitä parempi kunto sinulla on. Ryhmiin pyritään kuitenkin saamaan samankuntoiset ihmiset, joten yleensä kaikenkuntoisille löytyy oma ryhmänsä. Jos sinulla ei ole minkäänlaista käsitystä omasta kuntotasostasi, voit tehdä jonkin kuntotestin arvioidaksesi kuntoasi vaellusta varten. Sopivia kuntotestejä voit katsella esimerkiksi sivulta yths.fi. Jos suoritat jonkin kuntotestin, kirjaa testin nimi ja tulos ilmoittautumislomakkeen Fyysinen kunto -kohtaan.
Ryhmät ja ryhmänjohtajuus
Vaelluksen ajaksi jakaudutaan pieniin, noin 2-6 hengen ryhmiin, jotka liikkuvat maastossa itsenäisesti. Vaellukselle ilmoittautuneet jaetaan ryhmiin pääasiassa kuntotason mukaan. Jokaiseen ryhmään sijoitetaan myös yksi tai useampi kokeneempi vaeltaja. Osallistujien muut vaellukseen liittyvät toiveet otetaan huomioon ryhmäjaossa mahdollisuuksien mukaan. Ryhmän toiminta SOOPA:n vaelluksilla perustuu siihen, että kaikki osallistujat ovat aikuisia ihmisiä. Se tarkoittaa sitä, että ennen vaellusta ja vaelluksen aikana kaikki ryhmän jäsenet osallistuvat tasavertaisesti ryhmän toimintaan ja päätöksiin. Ennen vaellusta jokainen ryhmän jäsen huolehtii, että hänellä on tarvittavat varusteet ja hän osaa käyttää niitä. Ensikertalaisia pyydetään viestimään ryhmänjohtajalle tärkeimmät varustevalinnat: makuupussi ja -alusta sekä suksi- ja kantovälinevalinnat. Erityisesti varustepuutteet ja -hankaluudet tulee kertoa etukäteen. Ja sitten vaelluksella, kerro muille ryhmäläisille mahdollisista ongelmista esim. jaksamiseen, terveystilanteeseen tai varusteisiin liittyen mieluummin ennen kuin liian myöhään.
Jokaiselle ryhmälle valitsemme ilmoittautuneista ryhmänjohtajan, joka on yleensä aiemmin SOOPAn vaelluksilla mukana ollut tai muuten kokeneempi vaeltaja. SOOPA:n vaelluksilla ryhmänjohtajan tärkein vastuu on ylläpitää sujuvaa tiedonsiirtoa. Tällä tarkoitetaan tiedon siirtoa:
– ryhmän sisällä ennen vaellusta ja sen aikana
– ryhmän ja vaelluksen järjestäjien välillä
– ryhmän varustetarpeista SOOPA:n varastonhoitajalle tai vaelluksen varustevastaavalle
– edellisiltä vaelluksilta ensikertalaisille (kokemuksen siirto).
Kaikki ovat kuitenkin osaltaan vastuussa viestinnän onnistumisesta! Sopikaa yhdessä reitistä, tauoista, päivärytmistä, tavotteista jne. ennen vaellusta ja vaelluksen aikana.
Joskus voi tulla luminenkin aamu (Kuva Tsingi East Kebnellä syksyllä 2007)
Varustelista syysvaellukselle
Vaelluksella tarkoitukseen ja vaihteleviin sääoloihin soveltuvat varusteet ovat tärkeät – etenkään riittävän sadevarustuksen tärkeyttä ei voi painottaa liikaa! Tämä lista ei ole viimeinen sana, vaan siitä voi myös poiketa. Älä kuitenkaan jätä pois mitään listassa mainittua varustetta, ellet todella tiedä pärjääväsi ilman sitä. Tarvittaessa kysy apua vaelluksen järjestäjiltä, ryhmänjohtajaltasi tai muilta kokeneilta vaeltajilta. Listassa mainittujen ryhmäkohtaisten varusteiden omistaminen ei ole välttämätöntä, sillä ryhmät muodostetaan siten, ettei yhteisiä varusteita jää puuttumaan. Jos henkilökohtaisia varusteita puuttuu, niitä voi kysellä kavereilta tai soopalaisilta lainaan. Vaelluksella yövytään teltoissa ja tätä varten SOOPAlla on kymmenkunta vaellustelttaa, joita lainataan vaellusryhmille ilmaiseksi. Elokuun lopulla voi olla jo pakkasöitä, joten makuupussin ja -alustojen tulee olla riittävän lämpimät teltassa yöpymiseen.
Pakkaa makuupussi ja vaatteet vedenpitävästi. Samoin kartta, kuivamuona, ensiaputarvikkeet ym. kastumiselle herkät tavarat kannattaa suojata kastumiselta. Rinkan paino yhteensä lähtiessä on noin 15-20 kg.
Omat varusteet syysvaellukselle
Henkilökohtaiset varusteet