SOOPAn logoSOOPA ry, Oulun yliopiston partiolippukunta

Kangasmerkit, partiohuivit

Kangasmerkkejä ja partiohuiveja myy jokainen hallituksen jäsen. Huivi maksaa 7 € ja merkki 2 €.

Maksut suoraan SOOPAn tilille:

Saaja: SOOPA ry
IBAN: FI72 5741 3620 0577 18
SWIFT/BIC: OKOYFIHH

Viitenumerot:

Huivi (7 €) 11523
SOOPAn merkki (2 €) 11536

Historia

Krista Karjalainen kokosi merkin historiaan liittyvän tarinan vuosituhannen vaihteessa:

SOOPA ry:n merkistä kertoo Petri Patronen:

”Taisipa olla niin että minulta tuli idea merkin tekemiseen. Myös merkin muoto on pääasiassa minulta lähtöisin, ja värit ovat Juhan (Pirttilä) käsialaa. Kultiman Ari pääsi ainakin jossain vaiheessa ennen muita arvostelemaan värejä ja muotoa, joten hänkin osallistui luomisprosessiin.

Lähtöidea oli, että Oulun yliopiston logoa käytettäisiin SOOPAn merkin pohjana. Aluksi yritettiin käyttää koko OY:n neljäsakaraista tornikuviota, mutta siitä tuli tasa-arvo-ongelma, kun joko tyttöjen apila tai poikien lilja olisi pitänyt laittaa alaspäin. Liljan ja apilan sijoittaminen sivusuuntaan taasen näytti kertakaikkiaan kummalliselta. Joten lopuksi päädyttiin käyttämään vain yhtä tornia ja laittamaan sen reunakiviin lilja ja apila niin, että keskimmäinen kivi jäi vapaaksi.

Aluksi väreinä olivat violetti ja vihreä. Violetti on älykkyyden ja vihreä nuoruuden väri? Saatuamme heraldiikasta enemmän tietoa opimme, ettei kahta ”väriä” voi laittaa vierekkäin, vaan ”värin” vieressä pitää olla ”metalli”. Tästä päädyttiin harmaan (hopea =”metalli”) käyttöön violetin kaverina.

Huomattavaa on, että merkkiä suunnitellessamme otimme koko ajan huomioon kokonaisuuden huivin kanssa. Eli SOOPAn huivi on suunniteltu käsikädessä merkin kanssa ja samalla luomisinnolla ja -voimalla.”

Juha Pirttilä täydentää:

”Suunnilleen noin se meni, Petellä oli jossain alkuvaiheessa kummallisia ehdotuksia, joita minä sitten katselin ja ”arvostelin”. Siirsin kuvat itselleni, ja tietokoneen avulla sommittelin noita värejä. Yksissä tuumin Peten kanssa sitten valkattiin parasta. Mallikuvat tulostettiin ja lähetettiin partioheraldikoille, jotka sitten hyväksyivät merkin ja huivin ilman sen suurempia mukinoita.

Myöhemmin sitten huomattiin, että merkki muistuttaa myös päätöntä sammakkomiestä (sillä kun on kummallisen malliset räpylät molemmissa käsissä), mutta sehän sopii oikeastaan aika hyvin SOOPAlle sekin….”

Prosessi on tapahtunut vuonna -90. Huivi on siis violetti, ja sitä reunustaa hopearaita. Huivin kärkikolmiossa oleva merkki on brodeerattu hopealla.

terv. Krista Karjalainen